Kysyimme, mikä parisuhteessa tuo ristiriitoja ja mikä vahvistaa me-henkeä

PeliNikkareiden somessa kysyttiin mitkä asiat tuovat eniten ristiriitoja parisuhteeseen ja mitkä asiat vastaavasti vahvistavat parhaiten parisuhteen ME-henkeä. Kyselyyn oli nostettu ristiriitoja aiheuttaviksi asioiksi kommunikoinnin pulmat, rahankäyttö, kotitöiden jakaminen ja läheisyys. ME-henkeä lujittavia asioita olivat yhteiset mielenkiinnon kohteet, yhteiset haasteet, kahdestaan vietetty aika ja yhteinen keskustelu.

Saimme kyselyyn mukavasti vastauksia, kiitos kaikille vastanneille! Ristiriitoja aiheuttavista asioista pinnalle nousi ehdottomasti eniten kommunikoinnin pulmat ja vastaavasti ME-henkeä lujittavista asioista yhteinen keskustelu ja kahdestaan vietetty aika.

MeikäMeikä

Kommunikoinnin haasteet parisuhteessa

Kommunikointi tavalla tai toisella on välttämätöntä parisuhteessa. Kaikki eivät kuitenkaan ole omimmillaan tällä sektorilla ja kommunikoinnin haasteet voivat tuntua ylitsepääsemättömiltä. Oman kommunikaation juuret ovat syvällä lapsuudessa tai jopa sukupolvien takana. Jos ei ole tottunut lapsena yhteiseen puheeseen, on se asia opeteltava ihan uutena asiana. Monesti puhumisen hankaluus ei ole parisuhteessa, vaan puhumattomuuden syynä voivat olla omat selvittämättömät asiat, joiden kanssa on tottunut vaikenemaan.

Puhuminen puolison kanssa on asia, joka kannattaa opetella, koska sen avulla voidaan vähentää arkisia ristiriitatilanteita merkittävästi. Kukaan meistä ei ole ajatustenlukija ja siksi yhteinen puhe korostuu, kun halutaan parantaa parisuhdetta. Parisuhteessa tarvitaan informaatiota tavalla tai toisella. Jos puhuminen on haasteellista, onnistuisiko viestittely whatsappilla tai pienillä kirjelapuilla?

Voisiko aloittaa siitä, että kuuntelisi itseään?  Kun puhuminen puolisolle tuntuu vaikealta, voisi tietää, että juuri tämä asia on varmaan puhumisen arvoinen juuri sen vaikeuden tähden. Voisiko olla. että puhuminen tästä vaikeasta asiasta palkitsee nyt tai myöhemmin? Tai voisiko sanoa ääneen, että hitsi tästä en tahtoisi puhua mut puhunpa juuri siksi.

Positiivinen palaute tuntuu hyvältä

Hyvän puhuminen unohtuu monesti, eli kaikki kivat huomiot toisesta voisi muistaa sanoa ääneen. Hassua, että ne monesti ovat itselle itsestäänselvyyksiä, mutta toinen voi kokea todella arvokkaaksi kuulla, että hänellä on kaunis nenä tai arvostan, miten ystävällisen napakasti suhtauduit juuri puhelinmyyjään. Tämähän vahvistaa sitä kiitettyä käyttäytymistä, eli sama konsti, joka toimii lasten kanssa, toimii myös puolisoon 

Hyvällä palautteella kerätään palautetta myös itselle. Kun kehun toista, ilmaisen samalla, että myös minulle saa sanoa kivoja asioita, en kiusaannu tai pane pahakseni. Eräällä hyvällä ystävällä on ihan paras tapa ottaa positiivinen palaute vastaan: ” kiitos, tuo tuli tarpeeseen” eli huumorilla ilmaistaan, että hyvältä tuntui ja saa kiitos kehua jatkossakin.

Erilaiset kommunikoijat

Sitten ne miesten ja naisten erot kommunikoinnissa. Tasa-arvon aikaa eletään, mutta arkitodellisuutta on se, että miehet ja naiset viestivät eri tavoin: Naisten kommunikaatioon kuuluu vahvempi tarve yhteyden ilmaisemiseen, kaikki ne keskusteluun ympätyt äännähdykset, joilla ilmaistaan kuuntelua ja mielenkiintoa, tiiviimpi katsekontakti ja hymy. Pitäisi muistaa, että ilmeettömämpikin kuuntelija voi olla kiinnostunut, ilman että jatkuvasti tuo sitä esiin. Me vaan ollaan erilaisia viestin vastaanottajia ja välittäjiä.

Puhe on tärkeää, mutta tärkeitä viestejä ovat kaikki ne pienet arkipäivän teot, aamulla valmiiksi ladattu kahvinkeitin myöhäisempää herääjää varten tai se että muistaa ja tahtoo antaa puolisolle sen hänen suosikkipuolensa reissumiehestä.

Vaikeneminen voi olla opittu malli. Turhasta ei kukaan tahtoisi natista ja monenlaista varmasti tulee parisuhteessa sietääkin ja hyväksyä, mutta monesti kun liian pitkään pidättelee itseään, koettaa sietää ja jossain kohtaa sitten huomaa nostaneensa asian esiin niin, että Capslock jää päälle ja itse on kiukusta punainen. Silloin voi toisen olla vaikea ymmärtää reaktion suuruutta ja tekee mieli kysyä, että miksi et aiemmin sanonut, jos noin ärsyttää. Kaikkeen toisessa ärsyttävään ei pitäisi puuttua, mutta toisaalta kissa pitäisi nostaa pöydällä, ennen kuin se kasvaa lihavaksi leijonaksi, joka painollaan katkoo pöydän jalat. 

Parisuhteen eteen kannattaa tehdä töitä

Kaikkialla siis neuvotaan ottamaan asiat puheeksi, mutta mitäs jos asioista puhuminen tuntuu ylivoimaiselta? Parisuhteessa on tärkeää, että puhutaan yhdessä ihan arkipäiväisistä asioista. Kun osataan jakaa helppoja asioita, on helpompi ottaa puheeksi myös ne vaikeat asiat. Joskus on myös hyvä mennä pariterapeutin vastaanotolle puhumaan. Terapeutti kysyy kysymyksiä, joiden avulla näemme asiat uudenlaisessa valossa. Ratkaisut ristiriitoihin on meissä itsessämme, kun vain haluamme löytää ne.

PeliNikkarit ja Terapiaperhoset tekivät parisuhteen kommunikaatiota varten kotisohvalla pelattavan kotiterapeutin eli Parisuhteen Suunta-pelin. Pelissä on lähes 200 kysymystä, jotka antavat hyvän alun yhteiselle keskustelulle. Parisuhteen liima; ME-henki tarvitsee yhteistä puhetta, läheisyyttä, lämpöä ja ihan vaan olemista. Parisuhde on suhde, jonka eteen kannattaa tehdä töitä.

Parisuhteen Suunta -joulupaketit:

Tässä valmis joulupaketti kahvin ystävälle. Yllätä kumppanisi keskustelutuokiolla kahvikupin ääressä. Samalla tuet partiolippukunta Mikkelin Toimenpoikien toimintaa.

Lue lisää

Tässä valmis joulupaketti Sinulle, joka tykkäät makeasta. Yllätä kumppanisi keskustelutuokiolla ja herkullisella marmelaadilla.

Lue lisää

”Suunta-peliä pelaamalla on helpompi aloittaa yhteinen puhe, koska pelissä on valmiit kysymykset. Peliä pelaamalla on hyvä opetella kuuntelemaan ja puhumaan. Nämä ovat kommunikoinnin peruskäsitteet.

 

Kun pelaat Suunta-peliä toistuvasti, pysyt hyvin kartalla kumppanisi ajatuksista ja toiveista koskien parisuhdettanne.”

 

Pari- ja seksuaaliterapeutti Pasi Sillanpää

Kommunikaation pulmat ovat siis selätettävissä harjoittelemalla ja löytämällä juuri meidän parisuhteeseen sopivat tavat puhua (ja pussata).

Susanna Sillanpää

pelinikkari, työnohjaaja

Anna Klemi
FM, vuorovaikutuskouluttaja

Pasi Sillanpää
pari- ja seksuaaliterapeutti

Asiakkaiden kokemuksia