Tämän vuoden vanhustenviikko haluaa nostaa esille seniorivaiheen positiivisia asioita. Mitkä asiat tekevät ikäihmisen onnelliseksi?

Elämänkaaren eri vaiheissa on erilaisia kehitystehtäviä, mutta yksi kulkee mukana kaaren alusta loppuun: olla yhteydessä toiseen ihmiseen, olla tärkeä ja arvokas toisen silmissä. Ikääntyviä ihmisiä katsotaan usein yhteiskunnassa saajina, vaikka heillä on valtava määrä hiljaista tietoa ja upeita muistoja, joita he voivat ja haluavat jakaa.

Paras tarina kertoo tavallisesta eletystä elämästä

Minä rakastan ihmisten tarinoita. Paras tarina kertoo ihan tavallisesta eletystä elämästä iloineen ja suruineen. Jokainen elämänkerta on merkityksellinen ja arvokas, koska se on tarina ihmisestä. Miten ihana juttutuokio syntyy läheisen ikäihmisen kanssa, kun katsomme vanhoja kuvia ja kuvan takaa avautuu tarina. Samalla saan itse liittyä sukupolvien ketjuun ja olla osa tarinaa.

MeikäMeikä

Jokainen elämänkerta on merkityksellinen ja arvokas. (Kuva: unsplash.com)

Kohtaamisen kautta mielen virkeyttä

Seniori-iässä vastavuoroisten suhteiden merkitys hyvinvoinnin tekijänä korostuu. Jokaisen perustarpeita on halu pysyä näkyvänä ja tulla kuulluksi, olla mukana ja kokea itsensä ja omat ajatukset tarpeellisina. Ikääntyessä sosiaalisen hyvinvoinnin ylläpitämisessä vahvistuu tarve jakaa omia ajatuksia. Kukapa meistä ei nauttisi siitä, että saa rauhassa keskustella toisen ihmisen kanssa ja jakaa omia kokemuksia, tunteita ja ajatuksia. Kohtaamisen kautta syntyy mielenvirkeyttä ja yhteyttä toiseen ihmiseen.

Voisinpa kuvitella, että jos senioreilta kysytään ”mikä heidät tekee onnelliseksi?” aika moni vastaa, että yhteiset hetket toisten kanssa. Isäni jäi kesällä leskeksi ja hän on sanonut monta kertaa, että kyllä pahinta on yksinäisyys. Ihminen kaipaa ihmistä.

Kiireisessä arjessa on tärkeää löytää niitä hetkiä, jolloin on aikaa olla yhteydessä toiseen ihmiseen. Yhdessä jaettu on aina vastavuoroista, jossa olemme molemmat sekä antajan että saajan roolissa.

Mitähän tarinoita kuulisit, jos seniori vastaisi seuraaviin kysymyksiin?

  • Mistä haaveilin lapsena tai nuorena?

  • Mikä unelma on toteutunut elämässäni?

Minkälaista keskustelua teille syntyisi? Oppisitko jotain uutta läheisestäsi?

Pysähtymällä kuuntelemaan senioreiden tarinoita saamme kuulla tärkeitä asioita ja samalla annamme ja saamme yhdessä jaetun hetken. Se, jos mikä on positiivinen asia.

PeliNikkarit ovat tuottaneet MeikäMeikäSeniori-pelin, joka vahvistaa keskustelua niin senioreiden kuin eri ikäisten, toisistaan kiinnostuneiden ihmisten kesken. Pelissä on n. 200 kysymystä kuudesta eri aihepiiristä. Peli toimii myös etäyhteyden kautta aktivoimalla mielekästä keskustelua.

PeliNikkarit ovat mukana vanhustenviikon teemassa MeikäMeikäSeniori-pelillä, joka tuo ikäihmisille positiivisia voimavaroja. Onni on vanheta.