Sain Perheen Suunta -pelin käsiini vähän ennen talvilomaa. Ehdotin kotona, että jonakin iltana lomaviikolla pidettäisi koko perheen yhteinen pelihetki. Peli alkoi kiinnostaa lapsia, joten avasin paketin samantien ja luin muutamasta kortista kysymyksiä. Rupattelu aiheista alkoi heti. Minulla oli kuitenkin kiire, joten pistin kortit pakettiin ja lupasin, että lomalla tähän palataan!

Siitä eteenpäin lähes joka päivä joku kysyi, milloin pelataan Perheen Suuntaa. Toinen kysymys oli, tuleehan KAIKKI mukaan. Meillä on aika iso perhe – kaksi aikuista ja kuusi lasta (8-17 -vuotiaita). Kuten arvata saattaa, ei koko joukkueemme ole kovin usein samaan aikaan samassa paikassa, pelin tai muun yhteisen tekemisen kimpussa. Paitsi ehkä ruokapöydässä viikonloppuisin.

Peli koko perheelle

Peli sopii kaiken ikäisille

Sopivan illan tullen tartuimme peliin. Vanhin lapsistamme oli lähtenyt muualle lomanviettoon, joten meitä oli pelissä mukana kaksi aikuista ja viisi lasta/nuorta. Nuorimmat lapsista olivat alusta asti pelissä täysillä mukana. Syntyi kilpailuakin siitä, kuka saa valita seuraavan huonekortin.

Teini-ikäisillä kului hieman pidempään innostua pelistä, mutta lopulta kaikki olivat keskustelussa hienosti mukana. Jotkut kysymykset laittoivat selvästi pohtimaan asioita syvällisemmin. Nuorilta tuli yllättäviä, uskomattoman hienoja vastauksia! Minua kosketti, miten he puhuivat meistä vanhemmistaan – arvostavasti ja rakastavasti. Vaikka oma kokemukseni vanhempana onkin, että arkisessa pöhinässä en todellakaan ole pystynyt antamaan lapsilleni niin paljon huomiota kuin tahtoisin.

Nuorimmat lapset olisivat jaksaneet peliä vaikka kuinka kauan. Oli pakko vetää raja, kun nuoret ja aikuiset alkoivat väsyä 🙂 Sovimme jossain vaiheessa, että kaksi huonekorttia enää ja sitten on talomme tältä erää valmis.

Perheen Suunta lisää kommunikaatiota

Aitoa kommunikaatiota digiaikaan

Uskon, että tänä aikana jokaisessa kodissa digilaitteet ovat vallanneet alaa perinteisiltä peleiltä, leikeiltä ja yhteisiltä harrastuksilta. Kaikessa hienoudessaan älypuhelimista on tullut aikasyöppöjä. Ne vähentävät aikaa, jonka perhe viettää yhdessä. Tuo aika on helposti pois myös yhteisistä keskusteluista. Vaikka yritänkin joka päivä kysellä lapsilta kuulumisia, syvällisemmät keskustelut jäävät melko vähiin.

On oikein tervetullutta, että edelleen tuotetaan perinteisiä lautapelejä. Perheen Suunta on vieläpä siitä erityinen, että se laittaa pohtimaan ja keskustelemaan yhteisistä asioista. Peli lisää aidosti vuorovaikutusta perheessä.

Juho Lehtola