Sosiaalisten tilanteiden jäänmurtaja

Työnohjaaja Pipsa Wilhelms Jyväskylästä on pelannut MeikäMeikä -peliä niin nuorten kuin aikuistenkin kanssa. Työnohjausryhmissä hän on soveltanut peliä ryhmän ja tilanteen mukaan. Peli on toiminut loistavana jäänmurtajana hetkissä, jotka eivät tunnu muuten millään menevän eteenpäin.

Iso etu MeikäMeikä -pelissä on se, että siinä on selkä ohje, jota on helppo muokata erilaisiin tarpeisiin”, pohtii Wilhelms.

Työnohjaustilanteissa peliä on käytetty monin tavoin. Ryhmistä löytyy aina puheliaita ja hiljaisempia ihmisiä mutta pelaamalla kaikki osallistuvat ja pääsevät kertomaan ajatuksiaan. Joskus yhteen kysymykseen vastaavat kaikki vuorollaan. Pelin avulla ryhmän osallisuus ja yhdenvertaisuus kasvaa.

MeikäMeikä
MeikäMeikä

Jotain muuta kuin perinteiset kuvakortit

MeikäMeikä -peli on työnohjaajalle helppo työväline ja jotain muuta kuin iänikuiset kuvakortit, jotka eivät aina toimi. Se on jokaista pelaajaa henkilökohtaisesti osallistava ja on ok, jos haluaa kertoa mielipiteensä mutta on myös ok, jos ei ole mitään sanottavaa. Wilhelmsistä on ollut hienoa nähdä, miten pelin avulla ihmisiltä tulee yhteisen keskustelun kannalta hyviä vastauksia, joista keskustelu luonnostaan kasvaa ja laajenee ryhmässä.

”Joskus aluksi työnohjauksessa voi tuntua, ettei ole mitään sanottavaa mutta pelin kautta löytyy usein aihe ja työnohjauksen tarve”, kertoo Wilhelms.

Pelin kysymykset ovat arkipäiväisen tavallisia mutta eivät kuitenkaan liian naiiveja. On helppo lähteä pelaamaan ja toteuttamaan, siksi se onkin Wilhelmsin mukaan mielekäs työväline. Ihmiset lähtevät mukaan ja avautuvat helpommin pelatessa. Se sopii hyvin tutustumiseen ja yhdessä tekemiseen.

”Pelin välinearvo on huomattava! Kaiken kaikkiaan aivan loistava!”, kokoaa Wilhelms.