Onnen huumaa ja paljon puhetta; sitä on parisuhteen alku. Puhetta riittää ja ollaan todella kiinnostuneita toisen ajatuksista, toiveista ja unelmista. Ei voi olla mielenkiintoisempaa kuin puhua tämän minulle rakkaan ja tärkeän ihmisen kanssa. Puheessa on yhteisiä unelmia ja haaveita, toivetiloja, joita kohti ollaan yhdessä matkalla. Yhteisen matkan suunnittelu on antoisaa ja sen kautta rakentuu tulevaisuuden ääriviivat.

”Mitä kumppanin toimintatapaa ihailen?”

Tulevaisuuden unelmointi kantaa suhdetta ja kommunikointi on kaiken kulmakivi. Puhe on avain siihen, että parisuhteessa voidaan hyvin, koska kukaan meistä ei ole ajatustenlukija. Pelkkä puhe ei kuitenkaan riitä vaan tarvitaan vähintään samassa suhteessa kuuntelua. Puhumisen ja kuulemisen kautta syntyy toimiva yhteys, joka vie myös ristiriitojen läpi.

MeikäMeikä

Toimivassakaan parisuhteessa ei nimittäin olla aina samaa mieltä. Eriävistä mielipiteistä on tärkeää keskustella ja olla kiinnostunut toisen näkökulmasta. Parisuhteen alussa erilaiset näkökulmat ovat mielenkiintoisia ja niitä on mukava pohtia yhdessä. Rakkauden alkuhuuma ohjaa meitä luontaisesti kiinnostuksen, ei ärsytyksen polulle. Kun parisuhteen kaari pitenee, on yhä enemmän etsittävä ja löydettävä kompromisseja. Jossain vaiheessa toisen erilaiset näkökulmat eivät olekaan niin mielenkiintoisia vaan paremminkin ärsyttäviä. Ärsytys muuttuu riidaksi ja kommunikaatio säröilee. Tämä lienee tuttu juttu kaikille meille, jotka ovat olleet pitkään parisuhteessa.  Aika usein riidoissa on kyse väärinkäsityksistä, kun emme ole tietoisia toisen ajatuksista. Puhe on jäänyt liian vähälle. Mitä enemmän kysymme ja vähemmän oletamme, sitä paremmin voimme ehkäistä riitatilanteita.

”Miten palautan läheisyyden ristiriidan jälkeen?”

Mihin se alkuvaiheen aktiivinen puhe sitten katoaa?

Jossain vaiheessa useimpiin suhteisiin hiipii ei-niin-mukavat kaverit mökötys ja hiljaisuus. Arki vie mukanaan ja usein lasten syntymän myötä parisuhde tahtoo jäädä vanhemmuuden alle. Puolison roolit katoavat ja yhteinen keskustelu siirtyy unelmista arkisiin sopimisiin. Vaatii aikaa ja energiaa raivata tilaa parisuhteelle kaiken muun rinnalla. Tutkimusten mukaan monissa vauvaperheissä parisuhdetyytyväisyys laskee vauvan syntymän myötä. Itse ajattelen, että ei se rakkaus mihinkään katoa, vaan arkiset haasteet muodostuvat vuoreksi puolisoiden välille. Vuoren läpi eikä yli nähdä toista ja jäädään henkisesti yksin.

Vauvan syntymä on ihana asia ja samalla muuttuu oikeastaan kaikki. Aika vähenee, arkisia touhuja tulee lisää, omat tarpeet on laitettava jäähylle, kun vastataan vauvan tarpeisiin. Tässä on tasapainottelun aika. Sen tuoreen äidin ja isän sisällä on kuitenkin edelleen se sama tyyppi, joka kaipaa toisen läheisyyttä ja asioiden jakamista. Toinen toisensa huomaaminen myönteisellä tavalla, pienten yhteisten hetkien löytäminen, ne ovat niitä joihin kannattaa arjen touhun keskellä panostaa. Parisuhde ei ole rakettitiedettä. Se on lyhyitä ohikiitäviä hetkiä, jotka jättävät meihin muistijälkiä.

”Milloin olemme olleet erityisen iloisia yhdessä?”

Miten vahvistaa parisuhteen kommunikaatiota?

Monesti käy niin, että emme oikeastaan enää juttele muuta, kuin ne pakolliset kauppalistat ja lasten menemiset. Sitten alkaa tuntua siltä, että haluanko tätä suhdetta oikeasti. Parisuhteesta alkaa tulla panta, jolla ei ole minulle mitään annettavaa. Varataan aikaa parisuhdeterapiaan, jotta päästäisiin samalle kartalle taas. Terapia on usein hyvä ja tarpeellinen. Kuitenkin se työ täytyy tehdä pariskunnan itse ja löytää uudestaan kiinnostus toisiinsa. Mistä saisi samanlaista kipinää kuin silloin alussa?

Koska kommunikaatio on suhteen ehdoton perusta, ei suhde kestä hyvänä ilman sitä kuuluisaa puhetta ja kuuntelemista. Se on se oiva lääke aina, kun parisuhteessa ollaan ajautumassa eri poluille. Pelinikkareiden Parisuhteen Suunta-peli on helppo tapa avata tärkeitä keskusteluja kumppanin kanssa. Peli ohjaa tärkeiden asioiden äärelle ja kenties sitä kautta löytyy avaimia jälleen yhteiseen puheeseen.

”Mitkä ovat parisuhteemme neljä tukipilaria?”

Blogin väleissä olevat kysymykset on poimittu Parisuhteen Suunta -pelistä. Peli on myytävänä kevyellä kesähinnalla www.pelinikkarit.fi/verkkokauppa

Pasi Sillanpää

pari- ja seksuaaliterapeutti,
Parisuhteen suunta -pelin asiantuntija