Ihminen ihmiselle

Ystäväni oli hakemassa nuorisotyön alan työpaikkaa. Hän pohti onko hän sopiva henkilö paikkaan, kun ilmoituksessa oli korostettu someosaamista. Rohkaisin ystävääni, että sinun vahvuutesi on kohtaaminen aidosti ja läsnäolevasti, ei somen kautta. Pohdimme, että mikäli some kohtaaminen ajaa aidon, välittävän kohtaamisen ohi, niin silloin hän ei ole sopiva henkilö tuohon paikkaan.

Kun Suomi ajautui korona pandemiaan, koulut ja harrastukset suljettiin. Se koettiin siinä vaiheessa oikeana ratkaisuna. Nyt maksamme tuota velkaa nuorten huonovointisuutena. Nuori tarvitsee ympärilleen sekä oman ikäisiä että aikuisia. Ihminen kasvaa ihmiseksi vain suhteessa toisiin ihmisiin, jotka toimivat peilinä omille ajatuksille ja tunteille. Tuo peilaaminen jäi vajanaiseksi lähes kahden vuoden ajaksi. Nuoren elämässä kaksi vuotta on hurjan pitkä aika. Kahdessa vuodessa siirrytään isoja harppauksia identiteetin kehittymisen polulla. Kun joku askel jää elämättä ja kokematta, ei olla valmiita seuraavaan askeleeseen tai ollaan varsin hauraalla pohjalla.

Some on monessa asiassa hyvä keksintö, mutta se ei saa korvata aitoa, läsnä olevaa kohtaamista. Uskaltaisin väittää, että monet niistä nuorista, jotka tällä hetkellä jonottavat erilaisiin terapiapalveluihin, tulisivat autetuiksi sillä, että joku istuisi heidän kanssaan juttelemassa keveitä ja syviä asioita. Ihan vaan ihminen ihmiselle. Tätä kohtaamista ei tapahdu somessa. Some on kasvoton tila, jossa emme voi peilata toisen ihmisen kautta elämäämme kokonaisvaltaisesti. Some jättää aina aukon yhteiseen elämän jakamiseen.

Kuten kannustin ystävääni nostamaan haastattelussa esille oman vahvuutensa; aidon kohtaamisen, samalla tavalla kannustan jokaista huomaamaan ja kohtaamaan niin nuoren kuin kenet tahansa kanssakulkijan. Olipa ihminen lapsi, nuori tai seniori, me kaikki kaipaamme toista ihmistä.

PeliNikkarit ovat kehittäneet MeikäMeikä-peliperheen kohtaamisen ja keskustelun tueksi. Pelin äärellä keskustelu sujuu luontevasti ja MeikäMeikä-kysymykset kuljettavat yhteistä kohtaamista keveiden ja syvempien aihepiirien kautta. Peliperheessä on omat pelit ministä senioriin.

Susanna Sillanpää
kiintymyssuhdeterapeutti (DDP),
perheohjaaja, työnohjaaja, PeliNikkari