Perheen Suunta-peli

44.00

sis. Alv. 25,5%

Perheen Suunta-peli perustuu vuorovaikutuksen ja kiintymyssuhteen keskeisiin teemoihin ja antaa perheelle mahdollisuuden rakentaa toimivaa perheyhteyttä pelillisin keinoin.

Peli on kehitetty tukemaan perheenjäsenten keskinäistä vuorovaikutusta. Se ohjaa  perheenjäseniä pysähtymään toinen toisensa äärelle. Ammattilainen voi ikään kuin huomaamatta ohjata perhettä myönteiseen vuorovaikutukseen samalla, kun perhe pelaa peliä.

Kuvaus

Perheen Suunta-peli soveltuu mm seuraaviin

  • perheterapia
  • varhaiskasvatus
  • vuorovaikutuksen ohjaus
  • perhetyö
  • perhekerhot
  • yksilöterapia
  • perheohjaus

 

Perheyhteyttä pelaamalla

Perheen Suunta-peli on rakennettu niin, että jokaiselle ikätasolle (taapero, juniori, nuori ja aikuinen) on sopivia tehtäviä ja temppuja. Kun esimerkiksi taaperolle tulee tehtävä “tee hyvä temppu”, voi ammattilainen vahvistaa muuta perhettä ihailemaan lapsen temppua. Lisäksi pelissä on perheen yhteiset tehtävät, jotka ohjaavat toimimaan yhdessä.

Ammattilainen voi pelata peliä myös yksittäisen lapsen kanssa. Pelissä on paljon tehtäviä, jotka sopivat myös esimerkiksi yksilöterapiassa toteutettavaksi.

Peliä voidaan esimerkiksi vastaanottoajan sallimissa rajoissa, koska pelin pituuden voi määrittää itse. Pelin lopussa perhe saa väritettävän perhevaakunan, johon kirjataan pelissä löydetyt myönteiset voimasanat. Vaakunan voi tulostaa PeliNikkareiden materiaalipankista.

Peli sisältää

Pelissä on 17 laminoitua huonekorttia,32 omasuunta ja 32 yhteissuunta korttia sekä selkeä peliohjevihko.  Pelissä rakennetaan taloa huonekorteista ja tehdään kullekin ikätasolle sopivia tehtäviä ja temppuja.

Pelissä seikkalilevat Dip- ja Pip-tontut sekä Felix-kissa ja Heimo-hiiri viehättävät lapsia. Pelin yksityiskohtainen grafiikka innostaa lapsia etsimään, laskemaan ja hahmottamaan asioita.

Kun kaipaat toimivaa työvälinettä tukemaan perheen vuorovaikutusta, vastaus on Perheen Suunta-peli. Peli on helppo ottaa käyttöön ja se kietoo perheen yhteen mukavien tehtävien avulla.

 

Aggressiosta yhteyteen

Äiti, isä ja 5-vuotias poika pelaavat  Perheen Suunta-peliä perheohjauksen yhteydessä.  Perheen haasteena on aikuisten kiire ja lapsen riehakas ja aggressiivinen käytös. Pelissä aikuiset asettuvat lapsen kanssa pelin äärelle ilman kiirettä. Äidille tulee kysymys, ”miltä tuntui, kun lapsi syntyi?” Aikuiset herkistyvät kertoessaan, miten ihanalta tuntui saada tämä lapsi. Riehakas poika asettuu kuuntelemaan, kyselee lisää ja kasvot loistavat vanhempien kertomuksen jatkuessa. Poika saa vuorollaan tehtävän ”tee hyvä temppu”. Temppu on hieno ja lapsi sai vanhemmilta ihailua ja kannustusta ja jälleen lapsen kasvot loistavat.

Yhden pelin aikana perhe kokee suuria tunteita, myönteistä yhdessäoloa ja yhteyttä. “Pelataanko ensi kerralla myös” kysyy poika.

 

Pelillisyys kasvatus- ja perheneuvonnassa

Perheen suunta peli on todella monikäyttöinen työkalu tukemaan ja kehittämään perheen keskinäistä vuorovaikutusta. Sen lisäksi olen hyödyntänyt Perheen suunta -peliä lapsen yksilövastaanotoilla. Pelin avulla saa vilkkaan lapsen keskittymään ja aran lapsen rohkaistua mukaan keskusteluun.

Kirsi Surma-Aho, sosiaalityöntekijä kasvatus- ja perheneuvonnassa

 

Päiväkodissa vilkaskin lapsi asettuu pelin äärelle

Ensi kosketus Perheen Suunta-peliin oli häkellyttävä. Miten tarkkaavaisuuden  ylläpitämisen suhteen isojen haasteiden kanssa kamppaileva pieni ihminen jaksoi NELJÄN huoneen tehtäviä ja lisäkysymyksiä ja toivoi ensi kerralle uudelleen peliä  Ihana!”Päivin mielestä peli sopii nimenomaan kuvista kerrontaan, hahmottamiseen, loogisen päättelyyn jne jne. Unohtamatta kasvattajan ja lapsen väliseen vuorovaikutuksen vahvistamista

Päivi Karuvaara, varhaiskasvatuksen opettaja

 

Perheen Suunta-peli perheyhteyden vahvistajana

Perheen Suunta-pelin idean lähtökohta oli tuottaa peli, jota koko perhe voi pelata yhdessä. Peli rakentui kiintymyssuhdeteorian ja vuorovaikutuksen näkökulmien pohjalle. Peliin haluttiin saada yhteistä iloa ja hassuttelua, joiden koemme olevan erityisen vahvoja elementtejä silloin, kun haluamme tukea perhehyvinvointia.

Iloksemme peli on löytänyt tiensä sekä perheiden että ammattilaisten käyttöön. Kuulostaa aina upealta, kun ammattilainen kertoo löytäneensä viimeinkin työvälineen, joka toimii. Perheet innostuvat ja löytävät yhteyden siemeniä pelin äärellä.

Pelin kehittäjillä on pitkä kokemus lasten-, nuorten- ja perheiden kanssa työskentelystä. Mielestämme Perheen Suunta on peli, joka toimii juuri siinä, mihin sen kehitimme; perheyhteyden vahvistamisessa.

Susanna Sillanpää, sosionomi YAMK, kiintymyssuhdeterapeutti (DDP), työnohjaaja, pelinikkari

Tiina Haapiainen, nuorisotyönohjaaja